MEB
Giriş Tarihi : 23-02-2017 23:56   Güncelleme : 23-02-2017 23:56

Cibuti ile eğitimde işbirliğine gidiyoruz

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Cibuti Eğitim Bakanı Mustafa Muhammed Mahmud´un katılımıyla iki ülke arasında mesleki ve teknik eğitim alanında işbirliği protokolü imzalandı.

Cibuti ile eğitimde işbirliğine gidiyoruz
Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Cibuti Eğitim Bakanı Mustafa Muhammed Mahmud´un katılımıyla, MEB Başöğretmen Salonunda iki ülke arasında mesleki ve teknik eğitim alanında işbirliği anlaşması imza töreni düzenlendi.
 
Protokol imza töreninde konuşan Bakan Yılmaz, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ile bir ay içinde imzalanır hale getirilecek mutabakat zaptı ile Cibuti´de bir okulun temelinin atılacağını ve gelecek yıl eylül ayından itibaren tahsis edilecek bir yerde eğitime başlanacağını bildirdi.
 
Bakan Yılmaz, en zor dönemlerinde iki ülkenin de birbirinin yanında yer aldığını ifade etti. Cibuti´nin Türkiye ile dayanışmasını son olarak 15 Temmuz günü gösterdiğine işaret eden Bakan Yılmaz, törenden önce ikili görüşme yaptığı Bakan Mahmud´un, "15 Temmuz´daki olayları televizyonda gördüğümde ışınlanma olsa da biz Cibuti halkı olarak da Türk halkı ile beraber bu darbeye karşı koyanların arasında olsaydık." sözlerini aktardı. Bu sözler için teşekkür eden Bakan Yılmaz, "Türkiye her zaman mazlum milletlere örnek olmaya devam etmektedir. Bundan sonra da Türkiye 15 Temmuz´dan çok daha güçlü bir durumdadır. Her alanda işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz." dedi.
 
İki ülke arasında geliştirilecek konular arasında eğitimin de bulunduğunun altını çizen Bakan Yılmaz, "Sayın Bakan, Türkiye Maarif Vakfı´nın da Cibuti´de okulların açılmasının iyi olacağını, 30 bin metrekarelik bir yerin hâlihazırda tahsis edildiğini, dolayısıyla gelecek eylül ayından itibaren okul açarak eğitim faaliyetine geçilirse bu anlamda somut adım atılmış olacağını ifade etti." bilgisini paylaştı.
 
Bakan Yılmaz, Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ile birlikte bir mutabakat zaptı hazırlanacağını ve bir ay içinde imzalanır hale getirildiğinde Cibuti´de okulun temelinin atılıp ve gelecek yıl eylül ayından itibaren de tahsis edilecek bir yerde eğitime başlanacağını ifade etti. İki ülke arasında imzalanan mesleki ve teknik eğitim alanında işbirliği anlaşmasına ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, anlaşmanın eğiticilerin eğitimi, öğrencilerin staj ve eğitimleri ile öğrenci, materyal değişimini içerdiğini anlattı. Türkiye´nin Cibutili öğrencilere verdiği bursu artıracaklarını kaydeden Yılmaz, TİKA´nın da somut projeleri destekleyeceğini söyledi.
 
Anlaşma ile somut adımlar atılacak
Cibuti Eğitim Bakanı Mustafa Muhammed Mahmud ise iki ülkenin eskiye dayanan ve sıkı bağları olduğunu belirtti. Cibuti Cumhurbaşkanı´nın selamlarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a ve Türk halkına iletmek istediğini dile getiren Mahmud, iki ülke arasında eğitim alanındaki imzalanan anlaşmanın ardından bu alanda somut adımların atılacağını kaydetti. Bu adımlardan ilkinin bir Türk okulunun Cibuti´de inşa edilmesi ve açılması olduğunu bildiren Bakan Mahmud, özellikle mesleki eğitim ve üniversite öğrencilerinin eğitim almasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye´de öğrenim gören burslu öğrencilerin sayısının da artacağını dile getiren Mahmud, ayrıca öğretmenlerin Cibuti´de eğitilmesinin de gündemde olduğunu ifade etti. Bakan Mahmud, iki ülke arasında eğitim alanında işbirliğine ilişkin teknik bir komisyonun kurulacağını ve bu şekilde çalışmaların hızlanacağını sözlerine ekledi.
 
MEB
 
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri