TEKNOLOJİ - YAZILIM
Giriş Tarihi : 23-02-2017 11:33   Güncelleme : 23-02-2017 11:43

NASA Dünya’ya benzer 7 yeni gezegen buldu

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) dün düzenlediği basın toplantısı ile çarpıcı bir gelişmenin haberini kamuoyuyla paylaştı.

NASA Dünya’ya benzer 7 yeni gezegen buldu

NASA, gezegenimize ev sahipliği yapan Güneş Sistemi dışında yer alan ve bir yıldızın yörüngesinde bulunan 7 yeni gezegen keşfedildiğini, bu 7 gezegenden 3'ünde yaşamı destekler koşulların bulunabileceğini duyurdu. Peki NASA'nın bu keşfi ne anlama geliyor? İşte Trappist-1 ile ilgili bilmeniz gereken her şey...

 

Evrende yaşayan tek canlılar olup olmadığımız sorusu yıllardır bilim dünyasının cevabını aradığı soruların başında geliyor. Peki NASA'nın dün yaptığı açıklama bu soruya cevap veriyor mu? Elbette hayır ancak kuşkusuz bu keşif insanoğlunu bu sorunun cevabına bir adım daha yaklaştırıyor.
 

Gezegenler, NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu ve dünyada bulunan gözlemevleri kullanılarak tespit edildi.
 

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini almak üzere geliştirdiği ve sahip olduğu gelişmiş kızılötesi merceklerle yıldızların binlerce geçmişteki hallerini gözlemleyebilecek olan James Webb Uzay Teleskobu'nu 2018'de kullanıma sunmaya hazırlanıyor.
 

8.8 milyar dolara mal olan James Webb Teleskobu Hubble'ın yerini alacak ve sahip olduğu yeni teknoloji ile tabiri caizse evrenin uzak noktalarına daha detaylı bir şekilde bakmamıza yardım edecek.
 

Zira 1990'da Discovery uzay mekiği tarafından yörüngeye taşınan Hubble Uzay Teleskobu'na oranla 3 kat büyük merceklere sahip olan teleskop, Hubble'dan elde edilen verilerin de 100 kat fazlasını elde edecek.
 

Söz konusu gezegenler Dünya'ya 39 ışık yılı yani yaklaşık 380 milyar kilometre uzaklıkta. Günümüz teknolojisi ile o sisteme seyahat edip incelemede bulunmamız mümkün değil.
 

Ancak uzak mesafelere mesaj göndermek bilimin çözmek için yoğun mesai harcadığı bir konu. Dünyaca ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking ve internet yatırımcısı Rus milyarder Yuri Milner, geçtiğimiz yıl 100 milyon dolarlık ‘Starshot' uzay projesini duyurmuştu.
 

Rus milyarder, Güneş'ten sonra Dünya'ya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri'ye yüzlerce ya da binlerce, 28 gramdan daha hafif küçük uzay aracı göndermeyi amaçladıklarını söylemişti.

 

3 yıldızdan oluşan Alpha Centauri sistemi, Dünya'ya 4,37 ışık yılı uzakta. Bu yolculuğun 20 yıl sürmesi bekleniyor. Yani en iyi tahminle bugünün koşulları ile Trappist-1'e ulaşmak 160 yıl alabilir.

 

Bu gezegenlere hala isim verilmiş değil. Bu gezegenler hala harf kodları ile adlandırılıyor.

 

Trappist-1'in düşük kütleli ve soğuk bir yıldız olduğunu düşünülüyor. Trappist-1 gezegenlerinden üçünün yüzey sıcaklığının, yeterli atmosfer basıncı göz önüne alındığında sıvı su varlığını destekleyebileceği ve "yaşanabilir bölge" tanımına girebileceği düşünülüyor.

 

Ancak bu henüz kesin bir bulgu değil, bir hipotez.

 

Görünen o ki daha net cevaplara ulaşabilmek için 2018 yılını beklememiz gerekecek. 
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri