OKUL
Giriş Tarihi : 17-01-2017 19:42   Güncelleme : 17-01-2017 19:42

Üreme konusu 7. sınıfa alındı

Taslak müfredatta insanlarda üreme ile bitki ve hayvanlarda üreme üniteleri birleştirildi. ‘Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme’ konusu 6’ncı sınıfın müfredatından çıkarıldı. 8’inci sınıftaki insanda üreme konusu 7’ye alındı. Üreme anlatılırken ‘Neslin devamı için’ vurgusu yapılacak.

Üreme konusu 7. sınıfa alındı

Gamze KOLCU

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı ve geçen cuma günü ilgililerden görüş almak üzere askıya çıkardığı ilkokul, ortaokul ve lise taslak öğretim programında önemli değişiklikler bulunuyor. Müfredat taslağına göre, ‘üreme’ konusu 6’ncı sınıfın müfredatından çıkarıldı. Dersin 5’inci ünitesi olan “Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme” konusu yeni taslak müfredata göre artık 6’ncı sınıflarda okutulmayacak.
 
Öğrencilerin ilk kez 8’inci sınıf fen bilimleri dersinde karşısına çıkan insanlarda üreme konusu ise 7’nci sınıfa alındı. 8’inci sınıf fen bilimleri dersinin ilk ünitesi olan “İnsanda üreme, büyüme ve gelişme” ünitesi ile 6’ncı sınıfta anlatılan “Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme” ünitesiyle birleştirilerek 7’nci sınıf öğretim programına girdi.
 
Başlığı, “Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme” olarak değiştirilen ünite kapsamında 7’nci sınıf öğrencilerine “İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme” 6 , “Ergenlik ve Sağlık” 4, “Bitki ve Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme” ise 10 ders saatinde anlatılacak. İnsanda üreme konusu çocuklara, üreme hücrelerinin yapıları verilmeden anlatılacak ve “neslin devamı için” üreme hücrelerinin oluşturulduğu vurgulanacak.
 
7’nci sınıf fen bilimleri öğretim programına ayrıca, “Güneş sistemi ve ötesi” ünitesi eklendi. Buna göre öğrenciler, güneş sisteminin yanı sıra Türk-İslam astronomlarının uzay araştırmalarına yaptıkları katkıları öğrenecek. Derste, Türkiye’nin uzaya gönderdiği uydulara ve görevlerine değinilecek.
 
DNA VE GENETİK KOD DÖNDÜ
 
Mevcut müfredattan 4 yıl önce çıkarılan “DNA ve Genetik Kod” ünitesi ise fen bilimlerine geri döndü. 8’inci sınıfta ikinci ünitede DNA’nın yapısı, DNA’nın kendini eşlemesi, nükleotid, gen, kromozom, gen, genotip, fenotip, saf döl, melez döl, baskın, çekinik, çaprazlama, cinsiyet, akraba evlilikleri, mutasyon, modifikasyon, adaptasyon yeni müfredatı yakalayan öğrencilere anlatılacak. Ancak bu yıl ortaokulu bitirecek öğrenci, mevcut müfredatta yer almadığı için kalıtımı öğrenmemiş olacak.
 
İMZA TOPLANIYOR
 
YENİ müfredattaki bazı düzenlemelere yönelik Change.org’da birçok imza kampanyası başlatıldı. Özellikle ‘İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ dersinde sınırlamaya gidilmesi ve biyolojideki ‘Hayatın Başlangıcı ve Evrim’ ünitesinin taslak programda olmaması tepki çekti. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve MEB’in muhatap alındığı kampanyalardan ‘Atatürk İlkeleri Müfredata Yeniden Eklensin’ konulu olanına dün öğlen saatlerine kadar 8 bin 330 imza atıldı. (Gülseven ÖZKAN- Hürriyet)

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri