OKUL
Giriş Tarihi : 10-01-2017 08:33   Güncelleme : 06-09-2023 20:07

İlkokul 4. Sınıf Dönem Sonu İşlemleri İle İlgili Tereddüte Düşülen Konular

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde bazı maddelerde yapılan değişikliklerden dolayı 4.sınıf öğretmenleri özellikle dönem sonu işlemlerinde tereddüte düşmektedir.

İlkokul 4. Sınıf Dönem Sonu İşlemleri İle İlgili Tereddüte Düşülen Konular

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin  22.maddesinde yapılan değişikliklerle hangi sınavdan kaç sınav yapılacağı ve kaç tane ders içi katılım puanı verileceği net olarak belirtilmiştir.

Buna göre;

 Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 22. maddesinin 1. fıkrasının a bendinde ve aynı maddenin 3. fıkrasında

 MADDE 22 – (1) İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere;

 a)Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz.

 (3) (Değişik Fıkra: RG 16/06/2016-29744) Öğrencilere her dönemde her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2 den fazla olanlara ise 3 defa ders etkinliklerine katılım puanı verilir denilmektedir.

 Bu maddelere göre hangi dersten kaç sınav notu ve ders içi etkinliklere katılım puanı verileceği aşağıdaki gibidir.

 

 *** Bazı öğretmenlerimiz  Zümre Öğretmenler Kurulu kararı ile sınav sayılarını değiştirilebileceği yönünde görüş belirtmiştir. Bu noktadan hareketle aynı yönetmeliğin "Zümre Öğretmenler Kurulu" başlıklı 35. maddesinin 4. Fıkrasında; 

(4) Zümre öğretmenler kurulunda; öğretim programı, ders planlarının düzenlenmesi, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme değerlendirme araçları, öğrenci başarı düzeyi, okulun fiziki mekânlarının ve ders araç gereçlerinin kullanımı gibi hususlar görüşülerek okulun çevre imkânları analiz edilir ve iş birliği oluşturulur.

 Yukarıda belirtilen yönetmelik maddesinden anlaşılacağı üzere; 

 Zümre Öğretmenler Kurulunda yönetmelikte net olarak verilen bir maddeyi kurul kararı alarak değiştirmek mümkün değildir. Kurulda görüşülecek konular arasında ölçme değerlendirme sayısı değil ölçme araçlarının olduğu açıkça belirtilmiştir . Aynı şekilde verilen ders içi etkinliklere katılım puanlarının sayısı da zümre kararı ile değiştirilemez.

 ***) Görsel Sanatlar dersinde yazılı sınav yapılmayacak olup ürün dosyası puanı ve 2 tane ders etkinliklere katılım puanı verilecektir.  E-okula ürün dosyası notu girişi için 1.Yazılı seçeneği işaretlenmelidir.

 3) Oyun Ve Fiziki Etkinlikler ile Müzik derslerinde mevcut yönetmeliğe göre en az  2 sınav puanı girilmelidir. Bu sınavlardan 2 tanesi yazılı sınav veya uygulama sınavı olabileceği gibi 1 tane yazılı sınav 1 tane de uygulama sınavı olabilir. Yazılı veya uygulama sınavı olmak üzere bu derslere ait notların girilebilmesi için  e-okula sınav  tarihi girilmelidir. Dikkat edilmesi gereken uygulama sınavının belli bir ölçme değerlendirrme formu tutularak belgelendirilebilir olmasıdır.

 Örnek uygulama sınavlarını buradan  inceleyebilirsiniz.

*** Takdir ve Teşekkür Belgesi ile ilgili tereddüte düşülen durumlarla ilgili olarak,  Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 53. Maddesinde bu hususa yer verilmiştir.

MADDE 53 – (1) İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının bütün sınıflarında puan ortalaması Türkçe dersinden 55.00, diğer derslerin her birinden 45.00 puandan aşağı olmamak şartı ile tüm derslerin dönem ağırlıklı puan ortalaması 70.00-84.99 olanlar "Teşekkür", 85.00 puan ve yukarı olanlar "Takdir" belgesi ile ödüllendirilir. 

*** Öğrencilerinizin takdir ve teşekkür durumlarını incelemek ve ağırlıklı puan ortalamasını görmek için;

E-Okul-Kurum İşlemleri-Not İşlemleri- Ders Notu Girişi- Raporlar (Yazıcı Simgesine Tıklayınız)

Eğitim HaberleriEğitim Haberleri