İNTERNET
Giriş Tarihi : 24-11-2016 02:38   Güncelleme : 24-11-2016 02:38

Google Öğretmenler Günü’nü unutmadı!

Öğretmenler Günü, bu yıl da Google Doodle'ları arasındaki yerini aldı.

Google Öğretmenler Günü’nü unutmadı!

Öğretmenler Günü, bu yıl da Google Doodle’ları arasındaki yerini aldı. Önemli ve özel günlerde, önemli şahısların doğum ve ölüm yıl dönümlerinde özel Doodle tasarımları yapan Google, Öğretmenler Günü için renkli bir tasarım hazırladı. Peki, pek çok ülkede farklı tarihlerde kutlanan Öğretmenler Günü’nün tarihi nereden geliyor?
 
Öğretmenler Günü son yıllarda olduğu gibi bu yıl da Google’ın Doodle tasarımları arasında yer aldı. Önemli tarihleri ve günleri ana sayfası aracılığıyla kullanıcılarına hatırlatan Google, pek çok ülkede farklı tarihlerde kutlanan Öğretmen Günü’nün Türkiye’deki tarihini de es geçmedi. Google’ın 24 Kasım’a özel olarak hazırladığı renkli Doodle’a tıkladığımızda “Öğretmenler Günü” ile ilgili olan arama sonuçları gösteriliyor. İşte, Google’ın Doodle’ına konu olan Öğretmenler Günü’nün dünyadaki ve Türkiye’deki tarihçesi!


TARİHÇESİ

Türkiye’de 24 Kasım’da kutlanan ve önemli tarihlerden biri olan olan Öğretmenler Günü, 1994'ten beri pek çok ülkede her yıl 5 Ekim günü kutlanıyor. Ancak bazı ülkeler, kendi kültürel ve tarihi özelliklerine göre Öğretmenler Günü’nü farklı tarihlerde ve şekillerde kutluyor. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Bazı ülkelerde bu özel gün tatil ilan edilebiliyor. Peki, Türkiye’de neden 24 Kasım’da kutlanıyor? 24 Kasım 1928 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün “Millet Mektepleri'nin öğretmen Haberleri">Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür. Bu sebeple Türkiye’de Öğretmenler Günü her yıl Kasım ayının 24’ünde kutlanır.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖĞRETMENLERE YÖNELİK SÖZLERİ

  • Türkiye’deki Öğretmenler Günü tarihini belirleyen Mustafa Kemal Atatürk, eğitime ve öğretmenlik mesleğine verdiği değeri her fırsatta dile getirmiş, bir ülkenin gelişiminde öğretmenlerin etkisini söylediği sözlerle hatırlatmıştı. İşte, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenlerle ilgili sözlerinden bazıları!
  • Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.
  • Öğretmenler!… Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.
  • Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır.
  • Öğretmenler! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olması mühimdir.
  • Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.
  • Memleket evlâdı, her öğrenim aşamasında ekonomik hayatta verimli, etkili ve başarılı olacak surette donatılmalıdır.
  • Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.
  • En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretler olur.
  • Öğrenci ne yaşta ve sınıfta olursa olsun, onlara geleceğin büyükleri gözüyle bakacak ve öyle davranacaksın.
  • Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.
  • Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.
Eğitim HaberleriEğitim Haberleri